Prosztata megnagyobbodás ellen Tökmagolaj

A ’Benignus Prostata Hyperplasia’ (a továbbiakban BPH), vagy magyarul ’jótékony prosztata megnagyobbodás’ férfiak körében előforduló leggyakoribb urulógiai betegség.

A BPH során a prosztatát alkotó sejtek kóros elszaporodásnak indulnak, ez pedig a prosztata kóros megnagyobbodását eredményezi. – A ’jóindulatú’ kifejezés erre a megnagyobbodásra utal, nem pedig daganatos, tumoros növekedésre kell gondolni.

A betegség helyett az állapot megnevezés talán jóval helytállóbb, hiszen a prosztata megnagyobbodása természetes folyamat az emberi test fejlődése során: Születéskor még borsónyi méretű – A serdülőkorban elinduló fejlődést követően az egészséges férfiaknál már gesztenye nagyságú– Majd, pár évtizednyi stagnálást követően 40-50 éves korban újra növekedni kezd. ( A BPH jellemzően 40-50 éves korra alakul ki!)

A BPH kialakulásához (a pontos okkot, csak úgy mint a prosztatagyulladásnál, egyértelműen nehéz meghatározni) feltételezik, hogy a prosztata sejtjeinek „apoptózis-megszűnése” (sejthalál, melynek megléte egyrészt gátolja a szervek túlzott növekedését), szexuális úton elkapott bakteriális fertőzés, a hormonháztartás egyensúlyának felborulása (pl.: a tesztoszteron magasabb szintje), a genetikai hajlam egyaránt eredményezheti a prosztata kóros megnagyobbodását.

A húgycsövet közvetlenül körbevevő prosztata megnagyobbodva „nyomja” a húgycső kezdeti szakaszát, melynek következtében kialakulhatnak a leggyakoribb tünetek, mint a vizeletürítési nehézségek, a normál mértékben távozni képtelen vizelet hatására keletkező gyakori vizelési inger. Hosszútávon a húgycső gyulladásaival, fertőzéseivel, vagy akár teljes elzáródásával kell számolni. Utóbbi már orvosi beavatkozást (katéterezést) igényel.

Jó hír, hogy a prosztata megnagyobbodás kezelhető, akár már bizonyos gyógynövények kivonatával is! Tudományos tapasztalatok szerint például a tökmag, vagy a 100%-ban természetes tökmagolaj fogyasztása megállíthatja a tünetek romlását, segítheti a kezelés folyamatát.

„A tökmagok fitoszterol nevezetű vegyületei képesek csökkenteni a megnagyobbodott prosztatán. Továbbá olyan vegyületeket is tartalmaznak, amelyek segítik meggátolni a tesztoszteron transzformálódását dihidrotesztoszteronná (DHT). Utóbbi azért lényeges, mivel a megemelkedő DHT-szint összekapcsolható a prosztata megnagyobbodásával.” - Fejtette ki véleményét Douglas Schar gyógynövény tanácsadó a tökmagok pozitív hatásairól, prosztata megnagyobbodás esetén.
A szakember szerint a magok értékes összetevőinek köszönhetően 3-4 héten át, heti 3-4 alkalommal, 1-2 evőkanálnyi tökmag vagy tökmagolaj fogyasztása a megelőzésben is segédkezhet.

1991-ben egy magyar kutatás (Hamvas A, Corradi G, Hegedus M, Frang D. Experience with the Peponen capsule in the management of benign prostatic hyperplasia. Pumpkin seed oil and prostate study. Intl Urol Nephrol 1991; 23(1): 51-55.) során leírták, hogy a tökmagolaj hatására a páciensek 80%-ánál javulást tapasztaltak vizelési problémák, akadozott vizelés, illetve a prosztata működése kapcsán. A kísérlet alanyául 60 olyan páciens szolgált, akiknek egyarát prosztata megnagyobbodásuk volt. A betegség természetes kezeléseként 26-an 10 hónapig, 22-en legalább 7 hónapig, és 12-en legalább 4 hónapig fogyasztottak tökmagolaj kivonatot.

Néhány évvel később szintén igazolták a tökmagok jótékony hatását a prosztatára. Kutatók lejegyezték, hogy a fűszerpálmával kombinált tökmagok enyhítettek a fájdalommal járó, gyakori vizelési -, valamint alvászavarokat is kiváltó éjszakai ürítés panaszain. (Carbin BE, Larsson O, Lindahl O. Treatment of benign prostatic hyperplasia with phytosterols. Br J Urol 66(6):639-41. Described in PDR for Herbal Medicines, 3rd edition, Montvale, NJ: Thomson PDR., 2004, p. 664.)

A tökmagolajban megtalálható szelénről és cinkről kimutatták, hogy természetes antioxidáns hatású vegyületek, melyek a tökmagolaj roppant ritka növényi összetevőjével, a Delta-7 fitoszterollal kiegészülve egyaránt segíthetnek a prosztata megnagyobbodás kezelésében és megelőzésében. Az olaj vizelethajtó tulajdonsága szintén segíthet gyorsítani a vizelet kiürülését. Alkalmas a húgyutak fertőtlenítésére is.

A tökmagot/tökmagolaj BPH-ra gyakorolt jótékony hatásáról sokat elmond, hogy a gyógyszeripat felhasználja olyan szintetikus gyógyszerek összetevőjeként, amelyek népszerűek prosztata megnagyobbodásban szenvedők körében (lásd. ’Peponen’ kapszulák).

A kor előrehaladtával akár már napi 1 evőkanál tökmagolaj fogyasztása jótékonyan befolyásolhatja a prosztata korlátlan megnagyobbodását.

Őrségi Tökmagolaj

Mannavita Tökmagolaj

Mannavita Tökmagolaj 250ml = 3.971 Ft
Tökmagolaj 3 x 250 ml = 9.971 Ft
Mannavita Mákolaj 250 ml = 2.971 Ft
Tovább az összes termékhez
Hidegen Sajtolt TökmagolajA Mannavita Tökmagolaj 100%-os, természetes, adalékanyagmentes

Tökmagolaj Kúrák

Gyerekeknek TökmagolajatGYEREKEKNEK
3 - 14 év között

1 kiskanál / nap
3 - 4 kúra évente

Felnőtteknek TökmagolajFELNŐTTEKNEK
14 - 50 év között

1 evőkanál / nap
3 - 4 kúra évente

Időseknek Tökmagolajat50 ÉV FELETT
50 év felett

1 evőkanál / nap
3 - 4 kúra évente

KÚRÁK
ÁLLATOKNAK
ÖSSSZES Tökmagolaj KÚRA

Tökmagolajos Receptek

100%-os Tökmagolaj
  • Tökmagolaj dressing
  • Parasztsaláta tökmagolajjal
  • Mozzarellás paradicsomsaláta tökmagolajjal
MÉG TÖBB TÖKMAGOLAJ RECEPT
Göcseji Tökmagolaj

Fokozd a Szív egészség javítás szíved és az ereid hatékonyságát Tökmagolajjal.

Fokozd az Immunerősítő hatás immunrendszered teljesítményét Tökmagolajjal.

Fokozza Szív-és érrendszere egészségét

Mi van a Tökmagolajban? - Összetevők:

Linolsav25%

Palmitin-sav14%

Olajsav29%

Omega-618%

Fitoszterolok2g / 100ml

E-vitaminok500 mg / 100ml

Tovább a Tökmagolaj összes hatóanyagához
21 + 1 szuperélelmiszer
46 + 1 SZUPERÉLELMISZER
ingyenes
E-KÖNYV
AZ ÖN NEVE »
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
E-MAIL »
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!